Манифест

Преамбула

Ми – чланови удружења Framasoft – даћемо све од себе да пратимо овај манифест; знамо да смо превише погрешни да бисмо обећали да ћемо то следити од речи до речи!

Гледајте на овај манифест као једноставну изјаву о намерама онога што желимо бити (а посебно чинити!) у свету.

Делујемо за достојанственији свет, изграђен на дељењу, солидарности и заједништву

Револтирани смо неправдама, недостојанством и непристојностима садашњег света, обликованог надзорним капитализмом. Желимо да допринесемо еманципацији људи кроз наше поље деловања и стручности: дигитална и културна заједничка добра. Верујемо да људи који су аутономни, поносни, образовани, подржавајући и вољни у дељењу

могу учинити свет бољим местом за све.

Сањамо о еманципирајућем дигиталном свету и дајемо све од себе да то и остваримо

У култури у којој је дигитална технологија свеприсутна, желимо да понудимо прилагођене кориснику и еманципирајуће алатке које оснажују људе поштујући њихов интегритет и достојанство. Међутим, прихватамо своја ограничења када покушавамо да остваримо ове идеале: дајемо све од себе, и то није лоше!

Изражавамо се кроз радње и предлогe

Наш начин изражавања је да радимо. Осећамо се корисним на делу и верујемо да наши начини деловања откривају наше вредности. Framasoft видимо као префигурационо удружење: представљамо наша достигнућа као прототипове које свако може присвојити да их репродукује у другој скали или их прилагоди другим ограничењима.

Експериментишемо, чак и ако не успемо: на овај начин учимо

Имајући више сумњи него сигурности, оно што радимо видимо као експерименте. Зато прихватамо неуспех: грешити је људски, па тако и за нас! Чак и у неуспесима налазимо радост, јер нас они могу научити више од успеха. Али за нас је знање важније од ефикасности.

Желимо да поделимо наше продукције у заједништву

Обавезно делимо рецепте, производе и научене лекције слободно. Уздижемо наша достигнућа у заједништву. Желимо да свако може да то узме и прилагоди својој ситуацији, али и да избегне да буде на позицији моћи због монопола на једном или другом ресурсу.

Знамо да ће се свет и даље окретати за нама

Ни ми ни удружење нисмо вечни... и то прихватамо. Делујемо за компостабилност Framasoft-а, односно водимо рачуна да оставимо плодне трагове, да створимо корисне рушевине како би они који ће доћи после нас могли да граде оно што ће остати од наших радњи.

Желимо да бринемо: о себи, о другима и о заједништву које нас повезује

Ова изјава има своја ограничења. Схватили смо да не можемо да бринемо ни о заједништву, ни о другима, ако не бринемо о себи, исто као што можемо да делимо пламен, ако пустимо да се угаси логорска ватра.

Одбијамо моћ да судимо, легитимишемо или осуђујемо

Верујемо да су сви (укључујући и нас!) на путу. Стога, настојимо да деконструишемо пуристичке рефлексе који би нас натерали да доносимо морални суд о пракси и путевима других, било да их легитимишемо или осудимо.

Такође водимо рачуна да не ценимо сопствене начине деловања на штету оних које су усвојиле групе са којима делимо вредности и идеале.

Осећамо се комплементарним са другим иницијативама

Знамо да смо само један део слагалице. Оно што радимо сигурно ће бити парцијално и недовољно. Због тога се трудимо да одржимо солидарност са другим колективима, делујући на другим пољима, својим методама. По нашем мишљењу, разноликост начина деловања је од суштинског значаја за њихов утицај.

Не схватамо себе озбиљно

Не желимо да изгледамо више од наших темеља. Не устручавамо се да користимо шале да бисмо ублажили притисак, чак и ако то значи да вређамо озбиљне. Ако је хумор у срцу наших пракси, он не умањује суштину наших поступака.

Последње ажурирање манифеста: 27. октобар 2022. (превео DeepL)